In de stilte van het zijn
Mariëlle Stolk mag als interieurontwerpster het landhuis flink opfrissen. Maar na enkele maanden krijgt zij de kans het zelf te kopen, en besluit zij het roer om te gooien. Welkom in Huize Vossendel te Groessen. Voor al uw rouw- en trouwpartijen. “Als je een afscheid een meerwaarde kunt geven, ja, dat voelt elke keer heel waardevol.”
“We hebben twee tuinen waarin we vooral dingen organiseren die samenvallen onder de noemer ‘Rouw en Trouw’”, vertelt Mariëlle Stolk, terwijl zij loopt door een tuin, een locus amoenus volledig omzoomd door bloemen. Vanaf april tot eind september groeit en bloeit er elke twee weken weer een ander boeket, en dat is echt betoverend, zegt zij. Met als vaste gasten Annabellen en andere hortensia’s. Die enorme bloemenweldaad, ja, zeer geschikt voor huwelijksvoltrekkingen. “De andere tuin is meer sereen, heeft een sfeervolle tent aan het water, met als enige geluid de watervogels en het ruisen van de bomen. Af en toe vliegt een reiger, ooievaar of vlinder voorbij en verderop in de uiterwaarden staan koeien.”
Af en toe vliegt een reiger, ooievaar of vlinder voorbij en verderop in de uiterwaarden staan koeien
Herenboerderij
Mariëlle is opgeleid als interieurontwerper, en komt in de jaren negentig terecht bij de politie Gelderland- Zuid. Bij de afdeling human resources, waar zij verantwoordelijk is voor werving en selectie van nieuwe rekruten voor de politieopleiding. Tien jaar geleden begint haar ‘oude hart’ weer te kloppen en begint zij ‘MarStyling, Interieurontwerp, Advies & Bouwbegeleiding’. Een van haar opdrachten komt van Jacqueline en Peter van Huize Vossendel, een fraai landhuis te Groessen. Gebouwd in 1887 voor een welgestelde herenboer. Al vrij snel komen er nieuwe bewoners: de opa en oma van Jacqueline kochten het huis en de stallen, waar vooral varkens knorren en koeien loeien. Jacqueline en haar zus zijn de derde generatie Reijers die wonen in de boerderij die door de serre, de luiken, het metselwerk en de crèmekleurige stenen sterk lijkt op een landhuis dat je ook in villawijken in Baarn, Oosterbeek en Wassenaar ziet.
Voetbalvelden
30 jaar geleden besluiten de twee zussen de herenboerderij te kopen en te splitsen. Jacqueline gaat naar ‘het hoofdpand’, haar zus naar ‘de schuur’ die al snel wordt gemetamorfoseerd tot een fraai woonpaleis. Allebei de huizen zijn 450 vierkante meter groot met 10.000 m² eigen grond. Een schijntje van vroeger, weet Mariëlle. Ooit is het huis omringd door 20.000 vierkante meter landerijen en ga je nog verder terug in de tijd door nog meer voetbalvelden vierkante meters, tot ver aan de overkant van de Nederrijn. Mariëlle: “Met het overlijden van de vader van Jacqueline verdwijnen de koeien en varkens, en besluit de familie veel land te verkopen.”