Prijs voor duurzaamheid
Hij heeft iets met het thema duurzaam, vertelt hij. “Het gaat er niet om wat jij straks op je bankrekening hebt staan, maar wat je aan de volgende generatie hebt achtergelaten.” Hij voelt het aan zijn horecawater. Dat duurzaam gaat uitgroeien tot een dingetje. En als je toch een gebouw ondersteboven keert, kun je dat maar beter zo goed mogelijk doen. Vrienden en collega’s verklaren hem voor gek. Allemaal leuk en tof dat duurzaam, maar kom op Ed, dan moet je een installatie plaatsen die minimaal twee keer zo duur is als een ‘gewone’. Met warmteterugwinning in de keuken en de hele mikmak. Hij haalt zijn schouders op en zet door. De beloning volgt. Een prijs voor het meest duurzame hotel van Nederland en België. Niet één keer, maar twee keer krijgt hij die Gaia Green Award. En het is omdat je die prijs niet drie keer mag krijgen, anders zou hij daarmee een hattrick hebben gescoord.
Montfoort om te wennen
Als je zo’n prijs wint, krijg je media-aandacht en dat betekent extra boekingen. Vooral vanuit de overheid en het internationale bedrijfsleven. Ed en Wieteke wonen nog boven de zaak. Als ze nou eens van hun verdieping een vergaderruimte maken? Dan kunnen ze verhuizen. Want dat is een andere droom, vertelt hij. Een eigen boerderij om geheel sustainable te wonen. Om het buitenleven gevoel te ervaren, en te kijken of die droom wel bij hen past, gaan ze met hun gezin eerst een jaartje huren in Montfoort.
Eigen moestuin en paté
Dan hoort hij over de boerderij vlakbij Woerdense Verlaat. Een poelier woont daar. Een marktkoopman. 35 jaar heeft hij op die plek gewoond, en nee, al die jaren niet echt goed voor zijn woning gezorgd. Op het terrein staat een verwerkingsruimte en koelcellen. Dat komt goed uit, want Ed zoekt behalve woonruimte ook een plek waar hij zalm kan roken, en worsten, patés en vleeswaren van eigen beesten kan maken. Hij heeft al een kleine moestuin in Woerden waar -net zoals in zijn hotel- mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Waarom die moestuin niet gewoon naar zijn nieuwe huis verplaatsen?
70 nieuwe heipalen
Het gezin betrekt de oude varkensstal. Nieuw dak erop, de boel opfrissen en kom maar op met die verhuisdozen. Met als doel uiteindelijk te verhuizen naar de boerderij. Maar daarvoor wil hij eerst onderzoeken hoe hij die ruimte zo duurzaam mogelijk kan verbouwen. Om een lang verhaal kort te maken. De buitenmuren en flink wat oude spanten blijven overeind. Voor de rest gaat alles tegen de vlakte. Nieuw dak, vloeren eruit en een heistelling naar binnen voor een nieuwe fundering. “De oude is helemaal verrot”, vertelt Ed, “er moeten 70 palen in de grond.”
Huis draait op zichzelf
Hij verbouwt de boerderij zelf. Met als side kicks lokale bouwbedrijven. De vloer krijgt ‘een maximale isolatie’ net zoals de tussenwanden en muren. De oude ramen plaatst hij terug, met nieuwe kozijnen. Op het dak komen 86 zonnepanelen, goed voor 33.000 kW per jaar. “Het hele huis draait op zichzelf, helemaal zelfvoorzienend. Het heeft met A4x plus het allerhoogste energielabel dat je kunt halen. Ik heb jarenlang geen energie betaald, sterker, ik krijg geld terug.”
Hamman gevoel
Ed schenkt koffie in de oude koeienstal die is veranderd in een gezellig woonkeuken. Alleen de oude stalramen doen nog denken aan ooit. De eetkamer en opkamer uit de boerderijtijd zijn veranderd in een grote slaapkamer en luxe badkamer met een hammam look and feel. Daaronder vind je de oude kaaskamer. De voordeur vroeger zat aan de straatkant. Op die plek staat vandaag een enorme installatie van waaruit het huis automatisch wordt verwarmd. Bovenin bevindt zich een appartement. Handig als er bezoek komt. “De trappen heb ik zelf ontworpen zoals de hele inrichting uit eigen pen komt.”