Dit voelt niet als werk, maar als liefhebberij ‘Het leukste werk is voor mij de horeca,’ zegt Janine Aalders. Dat ze eens dat gastvrije horecahart weer zou laten spreken, was evident. Ook in de 20 jaar dat ze werkte als directiesecretaresse bij Buitenstate makelaar Aelmans. Janine en partner Roger wisten: ‘Als er wat moois voorbij komt, grijpen we onze kans en kiezen we voor het ondernemerschap.’ Anno 2021 staat de realisatie van hun droom ‘Brasserie en B&B de Pletsmolen, te pronken in het pittoreske Limburgse Nuth. Maar voor het zover was….
Het haardvuur knappert gezellig in de sfeervolle brasserie de Pletsmolen. Aan de buitenzijde nog in een historisch jasje, maar binnen state-of-the-art. Overdagschoven hier dorpsgenoten, B&B gasten en vooral veel wandelaars aan. Voor een smakelijke lunch of diner. Of gewoon een kopje koffie met homemade ‘pletzkeskoek’ een typische Limburgse lekkernij van mariakoekjes en koffie. Dat ligt nu in coronatijd even stil. Maar de 8 kamers van de gelijknamige B&B zijn gevuld. ‘Mensen willen er juist nu ‘in eigen land’ een paar dagen tussenuit. En gewandeld wordt er meer dan ooit. Dat is mooi, want de Pletsmolen ligt in de nabijheid van bekende routes als het Pelgrims- en Pieterpad.’
Van Boerenbond naar Brasserie en B&B
De Pletsmolen, een begrip in Nuth en omgeving, was oorspronkelijk een door water aangedreven bovenslagmolen. De oudste vermelding dateert uit 1697. De molen is helaas al lang gesloopt, maar de gelijknamige boerderij was nog lange tijd in gebruik. In de jaren negentig werd het een filiaal van de Boerenbond keten. Het was van Boerenbond dat Janine en Roger het pand in 2017 kochten. ‘Toen we hoorden dat de Pletsmolen te koop stond, hebben we geen moment geaarzeld. Het was ‘nu of nooit’,’ vertellen Janine en Roger. ‘Ideaal gelegen naast de Platsbeek, bij een Natura 2000 gebied en vlakbij wandelroutes. Achteraf gezien, hebben we de verbouwing en alle regels en procedures alleen wat onderschat.’
Roger, afkomstig uit de bouwwereld, stortte zich vol enthousiasme op de verbouwing. ‘Dat was veel ingrijpender dan ik had gedacht. Bovendien moesten we langwachten op kozijnen waardoor de opening moest worden uitgesteld.’ Van het welen wee van de verbouw en uiteindelijke opening kon heel Nederland in 2018meegenieten tijdens het tv programma ‘Opdienen of afserveren’. Alvast mooie PR voor de Brasserie en B&B.
30.000 euro en 1,5 jaar verder…
Naast de verbouwing, was de regelgeving een stevige klus én investering. ‘De Pletsmolen ligt naast een Natura 2000 gebied, dat betekent een bodemonderzoek en flora en fauna onderzoek. Daarnaast moest het bestemmingsplan worden gewijzigd, een omgevingsvergunning aangevraagd, ‘verzucht Janine en vervolgt: ‘Ik moest 2cursussen doen: HACCP en Sociale hygiëne. Daarnaast krijg je te maken met brandveiligheid, Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E),Bibob-onderzoek, drank- en horecavergunning, exploitatievergunning, tot legionella preventiemaatregelen. Ik schat dat we zo’n 30.000 euro moesten uitgeven aan onderzoeken en vergunningen en in totaal zijn we hier anderhalf jaar mee zoet geweest.’
En nu corona. Is de droom van Janine en Roger toch uitgekomen? ’Absoluut, ‘knikt het positieve paar in koor. ‘Dit voelt niet als werk, maar als liefhebberij. We doen iedere dag wat we het liefste doen en hebben ons eigen werk en bedrijf gecreëerd. Iets mooiers kunnen we niet wensen!’
De weg van Janine en Roger was wel heel arbeids- en kostenintensief omdat ze naast de B&B ook het vergunningentraject voor de 100 zitplaatsen tellende brasserie moesten doorlopen. Bovendien bracht de omgeving -naast Natura 2000- ook extraregelgeving. Wie alleen een B&B in een ‘normaal’ gebied op het verlanglijstje heeft staan, investeert ca 10.000 tot 15.000 euro voordat de deuren geopend kunnen worden.
Let op
Per gemeente kan de regelgeving voor B&B's verschillen.
Je bent niet de enige…
Bij de KvK staan momenteel ca 5000 B&B’s geregistreerd, het dubbele van 5 jaar geleden
Checklist B&B
Bekijk het bestemmingsplan en kies de B&B bedrijfs locatie
Vraag een omgevingsvergunning voor bouwen aan
Doe een gebruiksmelding of vraag een omgevingsvergunning voor het brandveilig gebruik van het pand aan
Doe een melding milieubeheer
Stel een HACCP-plan op of volg een hygiënecode
Houd een nachtregister bij
Neem legionellapreventiemaatregelen
Schrijf je B&B in bij KVK en regel meteen de aanmelding bij de Belastingdienst
Vraag eventueel een drank- en horecavergunning aan
Vraag eventueel een aanwezigheidsvergunning kansspelautomaten aan
Dit voelt niet als werk, maar als liefhebberij ‘Het leukste werk is voor mij de horeca,’ zegt Janine Aalders. Dat ze eens dat gastvrije horecahart weer zou laten spreken, was evident. Ook in de 20 jaar dat ze werkte als directiesecretaresse bij Buitenstate makelaar Aelmans. Janine en partner Roger wisten: ‘Als er wat moois voorbij komt, grijpen we onze kans en kiezen we voor het ondernemerschap.’ Anno 2021 staat de realisatie van hun droom ‘Brasserie en B&B de Pletsmolen, te pronken in het pittoreske Limburgse Nuth. Maar voor het zover was….
Het haardvuur knappert gezellig in de sfeervolle brasserie de Pletsmolen. Aan de buitenzijde nog in een historisch jasje, maar binnen state-of-the-art. Overdagschoven hier dorpsgenoten, B&B gasten en vooral veel wandelaars aan. Voor een smakelijke lunch of diner. Of gewoon een kopje koffie met homemade ‘pletzkeskoek’ een typische Limburgse lekkernij van mariakoekjes en koffie. Dat ligt nu in coronatijd even stil. Maar de 8 kamers van de gelijknamige B&B zijn gevuld. ‘Mensen willen er juist nu ‘in eigen land’ een paar dagen tussenuit. En gewandeld wordt er meer dan ooit. Dat is mooi, want de Pletsmolen ligt in de nabijheid van bekende routes als het Pelgrims- en Pieterpad.’
Van Boerenbond naar Brasserie en B&B
De Pletsmolen, een begrip in Nuth en omgeving, was oorspronkelijk een door water aangedreven bovenslagmolen. De oudste vermelding dateert uit 1697. De molen is helaas al lang gesloopt, maar de gelijknamige boerderij was nog lange tijd in gebruik. In de jaren negentig werd het een filiaal van de Boerenbond keten. Het was van Boerenbond dat Janine en Roger het pand in 2017 kochten. ‘Toen we hoorden dat de Pletsmolen te koop stond, hebben we geen moment geaarzeld. Het was ‘nu of nooit’,’ vertellen Janine en Roger. ‘Ideaal gelegen naast de Platsbeek, bij een Natura 2000 gebied en vlakbij wandelroutes. Achteraf gezien, hebben we de verbouwing en alle regels en procedures alleen wat onderschat.’
Roger, afkomstig uit de bouwwereld, stortte zich vol enthousiasme op de verbouwing. ‘Dat was veel ingrijpender dan ik had gedacht. Bovendien moesten we langwachten op kozijnen waardoor de opening moest worden uitgesteld.’ Van het welen wee van de verbouw en uiteindelijke opening kon heel Nederland in 2018meegenieten tijdens het tv programma ‘Opdienen of afserveren’. Alvast mooie PR voor de Brasserie en B&B.
30.000 euro en 1,5 jaar verder…
Naast de verbouwing, was de regelgeving een stevige klus én investering. ‘De Pletsmolen ligt naast een Natura 2000 gebied, dat betekent een bodemonderzoek en flora en fauna onderzoek. Daarnaast moest het bestemmingsplan worden gewijzigd, een omgevingsvergunning aangevraagd, ‘verzucht Janine en vervolgt: ‘Ik moest 2cursussen doen: HACCP en Sociale hygiëne. Daarnaast krijg je te maken met brandveiligheid, Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E),Bibob-onderzoek, drank- en horecavergunning, exploitatievergunning, tot legionella preventiemaatregelen. Ik schat dat we zo’n 30.000 euro moesten uitgeven aan onderzoeken en vergunningen en in totaal zijn we hier anderhalf jaar mee zoet geweest.’
En nu corona. Is de droom van Janine en Roger toch uitgekomen? ’Absoluut, ‘knikt het positieve paar in koor. ‘Dit voelt niet als werk, maar als liefhebberij. We doen iedere dag wat we het liefste doen en hebben ons eigen werk en bedrijf gecreëerd. Iets mooiers kunnen we niet wensen!’
De weg van Janine en Roger was wel heel arbeids- en kostenintensief omdat ze naast de B&B ook het vergunningentraject voor de 100 zitplaatsen tellende brasserie moesten doorlopen. Bovendien bracht de omgeving -naast Natura 2000- ook extraregelgeving. Wie alleen een B&B in een ‘normaal’ gebied op het verlanglijstje heeft staan, investeert ca 10.000 tot 15.000 euro voordat de deuren geopend kunnen worden.
Let op
Per gemeente kan de regelgeving voor B&B's verschillen.
Je bent niet de enige…
Bij de KvK staan momenteel ca 5000 B&B’s geregistreerd, het dubbele van 5 jaar geleden
Checklist B&B
Bekijk het bestemmingsplan en kies de B&B bedrijfs locatie
Vraag een omgevingsvergunning voor bouwen aan
Doe een gebruiksmelding of vraag een omgevingsvergunning voor het brandveilig gebruik van het pand aan
Doe een melding milieubeheer
Stel een HACCP-plan op of volg een hygiënecode
Houd een nachtregister bij
Neem legionellapreventiemaatregelen
Schrijf je B&B in bij KVK en regel meteen de aanmelding bij de Belastingdienst
Vraag eventueel een drank- en horecavergunning aan
Vraag eventueel een aanwezigheidsvergunning kansspelautomaten aan
Dit voelt niet als werk, maar als liefhebberij ‘Het leukste werk is voor mij de horeca,’ zegt Janine Aalders. Dat ze eens dat gastvrije horecahart weer zou laten spreken, was evident. Ook in de 20 jaar dat ze werkte als directiesecretaresse bij Buitenstate makelaar Aelmans. Janine en partner Roger wisten: ‘Als er wat moois voorbij komt, grijpen we onze kans en kiezen we voor het ondernemerschap.’ Anno 2021 staat de realisatie van hun droom ‘Brasserie en B&B de Pletsmolen, te pronken in het pittoreske Limburgse Nuth. Maar voor het zover was….
Het haardvuur knappert gezellig in de sfeervolle brasserie de Pletsmolen. Aan de buitenzijde nog in een historisch jasje, maar binnen state-of-the-art. Overdagschoven hier dorpsgenoten, B&B gasten en vooral veel wandelaars aan. Voor een smakelijke lunch of diner. Of gewoon een kopje koffie met homemade ‘pletzkeskoek’ een typische Limburgse lekkernij van mariakoekjes en koffie. Dat ligt nu in coronatijd even stil. Maar de 8 kamers van de gelijknamige B&B zijn gevuld. ‘Mensen willen er juist nu ‘in eigen land’ een paar dagen tussenuit. En gewandeld wordt er meer dan ooit. Dat is mooi, want de Pletsmolen ligt in de nabijheid van bekende routes als het Pelgrims- en Pieterpad.’
Meer verhalen lezen?
Buitenstate inspireert je graag over het buitenleven. Vul je naam en e-mailadres in.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Dit voelt niet als werk, maar als liefhebberij ‘Het leukste werk is voor mij de horeca,’ zegt Janine Aalders. Dat ze eens dat gastvrije horecahart weer zou laten spreken, was evident. Ook in de 20 jaar dat ze werkte als directiesecretaresse bij Buitenstate makelaar Aelmans. Janine en partner Roger wisten: ‘Als er wat moois voorbij komt, grijpen we onze kans en kiezen we voor het ondernemerschap.’ Anno 2021 staat de realisatie van hun droom ‘Brasserie en B&B de Pletsmolen, te pronken in het pittoreske Limburgse Nuth. Maar voor het zover was….
Het haardvuur knappert gezellig in de sfeervolle brasserie de Pletsmolen. Aan de buitenzijde nog in een historisch jasje, maar binnen state-of-the-art. Overdagschoven hier dorpsgenoten, B&B gasten en vooral veel wandelaars aan. Voor een smakelijke lunch of diner. Of gewoon een kopje koffie met homemade ‘pletzkeskoek’ een typische Limburgse lekkernij van mariakoekjes en koffie. Dat ligt nu in coronatijd even stil. Maar de 8 kamers van de gelijknamige B&B zijn gevuld. ‘Mensen willen er juist nu ‘in eigen land’ een paar dagen tussenuit. En gewandeld wordt er meer dan ooit. Dat is mooi, want de Pletsmolen ligt in de nabijheid van bekende routes als het Pelgrims- en Pieterpad.’
Meer inspiratie?
Buitenstate deelt met liefde verhalen over het buitenleven. Laat je gegevens achter.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
De Pletsmolen, een begrip in Nuth en omgeving, was oorspronkelijk een door water aangedreven bovenslagmolen. De oudste vermelding dateert uit 1697. De molen is helaas al lang gesloopt, maar de gelijknamige boerderij was nog lange tijd in gebruik. In de jaren negentig werd het een filiaal van de Boerenbond keten. Het was van Boerenbond dat Janine en Roger het pand in 2017 kochten. ‘Toen we hoorden dat de Pletsmolen te koop stond, hebben we geen moment geaarzeld. Het was ‘nu of nooit’,’ vertellen Janine en Roger. ‘Ideaal gelegen naast de Platsbeek, bij een Natura 2000 gebied en vlakbij wandelroutes. Achteraf gezien, hebben we de verbouwing en alle regels en procedures alleen wat onderschat.’
Roger, afkomstig uit de bouwwereld, stortte zich vol enthousiasme op de verbouwing. ‘Dat was veel ingrijpender dan ik had gedacht. Bovendien moesten we langwachten op kozijnen waardoor de opening moest worden uitgesteld.’ Van het welen wee van de verbouw en uiteindelijke opening kon heel Nederland in 2018meegenieten tijdens het tv programma ‘Opdienen of afserveren’. Alvast mooie PR voor de Brasserie en B&B.
30.000 euro en 1,5 jaar verder…
Naast de verbouwing, was de regelgeving een stevige klus én investering. ‘De Pletsmolen ligt naast een Natura 2000 gebied, dat betekent een bodemonderzoek en flora en fauna onderzoek. Daarnaast moest het bestemmingsplan worden gewijzigd, een omgevingsvergunning aangevraagd, ‘verzucht Janine en vervolgt: ‘Ik moest 2cursussen doen: HACCP en Sociale hygiëne. Daarnaast krijg je te maken met brandveiligheid, Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E),Bibob-onderzoek, drank- en horecavergunning, exploitatievergunning, tot legionella preventiemaatregelen. Ik schat dat we zo’n 30.000 euro moesten uitgeven aan onderzoeken en vergunningen en in totaal zijn we hier anderhalf jaar mee zoet geweest.’
En nu corona. Is de droom van Janine en Roger toch uitgekomen? ’Absoluut, ‘knikt het positieve paar in koor. ‘Dit voelt niet als werk, maar als liefhebberij. We doen iedere dag wat we het liefste doen en hebben ons eigen werk en bedrijf gecreëerd. Iets mooiers kunnen we niet wensen!’
De weg van Janine en Roger was wel heel arbeids- en kostenintensief omdat ze naast de B&B ook het vergunningentraject voor de 100 zitplaatsen tellende brasserie moesten doorlopen. Bovendien bracht de omgeving -naast Natura 2000- ook extraregelgeving. Wie alleen een B&B in een ‘normaal’ gebied op het verlanglijstje heeft staan, investeert ca 10.000 tot 15.000 euro voordat de deuren geopend kunnen worden.
Let op
Per gemeente kan de regelgeving voor B&B's verschillen.
Je bent niet de enige…
Bij de KvK staan momenteel ca 5000 B&B’s geregistreerd, het dubbele van 5 jaar geleden
Checklist B&B
Bekijk het bestemmingsplan en kies de B&B bedrijfs locatie
Vraag een omgevingsvergunning voor bouwen aan
Doe een gebruiksmelding of vraag een omgevingsvergunning voor het brandveilig gebruik van het pand aan
Doe een melding milieubeheer
Stel een HACCP-plan op of volg een hygiënecode
Houd een nachtregister bij
Neem legionellapreventiemaatregelen
Schrijf je B&B in bij KVK en regel meteen de aanmelding bij de Belastingdienst
Vraag eventueel een drank- en horecavergunning aan
Vraag eventueel een aanwezigheidsvergunning kansspelautomaten aan