Glazen pui als hobbeltje
Die ‘denkfout’ corrigeren, blijkt bouwtechnisch best lastig, merkt Johan. Zie maar eens een glazen pui van 3 bij 3 meter 80 in een oude gevel te schuiven. “De timmerman zei, ik wil die best voor je maken, maar dan op eigen risico. Omdat die deuren zo hoog zijn, gaan ze soms vanzelf openstaan en daardoor tochten.” Daarbij, het is best een zware constructie die je in de gevel moet hangen, en er wacht nog een hobbeltje: “Als we een stuk muur uit de gevel slopen, merken we dat het lastig is de glazen pui aan de spouwmuren vast te maken. Daarvoor hebben we een extra staalconstructie nodig.”
Ooievaar als traktatie
Die constructie komt er, onzichtbaar in de spouwmuur weggewerkt. Daarna kan het passen en meten beginnen. Johan: “De hardstenen dorpel moet op de oude fundering komen, en dat betekent goed stellen. Je wilt dat de deuren goed open-, en dichtgaan, niet scheef in de gevel komen en goed aansluiten bij het metselwerk, ja, echt een precisieklusje. Alsof je twee helften van een viaduct in elkaar moet schuiven.” Het lukt, en daar geniet hij elke dag extra van. ’s Winters binnen, ’s zomers achter de hoge rietkragen op het terras, in het ochtendzonnetje, wakker worden met een kopje koffie. Een fazant huppelt over het gras, eendjes en andere watervogels dobberen voorbij en in een boom bouwt een ooievaar aan zijn nest. Dit is geen uitzicht, dit is een traktatie.
Dochters uit de bedstee
Johan en Patricia zijn geboren in Ameide waar ze met hun drie dochters wonen in een rijksmonument uit 1668. Prachtig, maar een beetje meer ruimte is wenselijk. Ook voor de drie meiden. De jongste en oudste slapen bij elkaar in een kamertje, allebei in een bedstee. Dat vind je niet meer leuk als je 16 bent. Hun paarden staan ietsje verderop bij de schoonouders op stal.
Liever hebben ze die wat dichter om hen heen. En ja, dan kom je op zoek naar een huis deze plek tegen. Een grote langgerekte boerderij uit 1900 in Noordeloos, een idylle aan het water. Tot 22 jaar geleden staan er nog koeien in de deel. Dan besluit de boer te stoppen. De boerderij komt in handen van een familie. Die renoveert het voorhuis. De deel gaat tegen de grond en bouwen ze in oorspronkelijke stijl tot woonhuis. “50 heipalen, betonnen vloeren, kozijnen van hardhout, vloerverwarming, dat hebben ze goed gedaan”, zegt Johan. De kinderen gaan voor wonen, de ouders achter met een grote houten schuur als erfscheiding. De dochter, met haar gezin, woont nog steeds in het voorhuis. Met sinds twee jaar de familie Van der Grijn als nieuwe achterburen.