Uniek blijft booming voor plattelandswoningen
Overig aanbod plattelandswoningen in rustiger vaarwater. In 2021 steeg de mediane transactieprijs voor een plattelandswoning met maar liefst anderhalve ton ofwel 25%, en dat was heel wat meer dan de prijsstijging op de reguliere woningmarkt (20,7%). Uit de laatste cijfers van Buitenstate Makelaars blijkt echter dat het platteland qua prijsstijging in rustiger vaarwater terecht is gekomen, maar uniek blijft schaars én gewild.
Aan de spectaculaire prijsstijging van de plattelandswoningen vorig jaar, is in het afgelopen half jaar van 2022 een einde gekomen. De mediane transactieprijs kwam uit op € 759.600, en dat is maar 4.000 euro meer dan de mediane transactieprijs van Q3 en Q4 (€ 755.479). Het aanbod is licht gestegen, dus er is wel iets te kiezen, maar het aantal transacties loopt terug (bron: NVM/Brainbay).
Kieskeurige kopers
In 2020 werden nog 6.500 plattelandswoningen verkocht. In het eerste halfjaar van 2021 waren het er nog 2.155, het 2de half jaar slechts 1866 en nu in het eerste halfjaar van 2022, daalde dit verder naar 1622. Uit het verschil tussen mediane vraag- en verkoopprijs wordt duidelijk dat overbieden (tot extreme percentages gebruikelijk op de reguliere woningmarkt) ook op het platteland in zwang is: gemiddeld wordt landelijk 2,5% overboden. Teruglopende transacties, bij stabiel aanbod en overbieden: het lijkt erop dat kopers steeds kieskeuriger worden, ze zijn bereid om voor uitzonderlijke objecten goed te betalen, maar veel woningen lijken niet te voldoen aan de hoge maatstaven.
En, wonen op het platteland blijft -gezien de prijs die je betaalt voor je vierkante meters- nog steeds veel goedkoper dan in de stad.
Groener en goedkoper
Buitenstate, een samenwerking van 50 NVM kantoren, is gespecialiseerd in landelijk wonen. Sinds 2017 houden zij de ontwikkelingen in dit marktsegment bij. De afgelopen vijf jaar constateerden ze een toenemende vraag naar plattelandswoningen. Het vanuit huis werken, raakte tijdens corona in opmars en bleek een blijvertje. Daarnaast is de populariteit van ‘groen wonen’ toegenomen. En, wonen op het platteland blijft -gezien de prijs die je betaalt voor je vierkante meters- nog steeds veel goedkoper dan in de stad. Dit alles verklaart die sterke prijsstijging van vorig jaar.