Groen moet. Groen is goed.
Zwerven door de natuur. Tuinieren. Een boswandeling. Zomaar mijmeren tussen het groen. Buitenstate bewoners hebben het maar goed. Want wonen in het groen -het is wetenschappelijk bewezen- helpt niet alleen tegen stress en allerhande kwalen, maar laat je ook langer leven. Vijf redenen om groen te koesteren, vindt Buitenstate redacteur Ilse Kuiper, tevens eigenaar van een fijne Buitenstate ‘in het groen’.
1. Groen ontstresst en gaat depressie tegen
De natuur ingaan, vermindert stress en werkt rustgevend: dat is uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken gebleken. Voor de depressieve wandelaar realiseerde gelukspsycholoog Ad Bergsma in Nederland een 'natuurbelevingspad'. Die natuurbelevingspaden zijn een grote hit in Finland en bedacht door de Finse psycholoog Kalevi Korpela. Mensen die vaker piekeren en meer gebukt gaan onder het tempo van het moderne leven, merken dat een verblijf in de natuur helend werkt.
2. Groen nodigt uit tot bewegen
Van alle Europeanen brengen Nederlanders de meeste uren per dag op een stoel of op de bank door: gemiddeld 9,6 uur. Dat bleek eerder uit de Eurobarometer, een onderzoek onder 28.000 Europeanen. Veel zitten in combinatie met stress leidt tot vroegtijdig sterven, daarover zijn ook onderzoekers van VUmc, UMC Utrecht en TNO in Leiden het eens. “Wie acht tot elf uur per dag zit heeft 14 procent kans om vroegtijdig te overlijden,” zegt bewegingswetenschapper en epidemioloog dr. Hidde van der Ploeg van UMC/locatie VUmc. “Wie langer dan elf uur per etmaal zit, verhoogt dat risico naar 40 procent.” Daarnaast: tot aan het vervroegde moment van sterven, wordt de levenskwaliteit van veel ’zittende’ personen ernstig ondermijnd door onder meer hart- en vaatziekten, overgewicht/obesitas, diabetes-2, hoge bloeddruk, vormen van kanker (met name borst- en darmkanker). Ook zou er een versnelde ontwikkeling van dementie zijn. Groen nodigt uit tot bewegen. Of u nu gras maait of zich op het onkruid stort. Snoeit of in het groentetuintje werkt: je beweegt. Daarnaast nodigt groen in de omgeving uit tot frisse wandelingen, al dan niet vergezeld door een vrolijke viervoeter.
3. Groen bevordert de gezonde ontwikkeling van kinderen
Natuurlijk zitten onze kinderen te vaak binnen. Bewegen te weinig. En komen te weinig in de natuur. Niet voor niets is ooit Jantje Beton opgericht om de stadse bleekneusjes wat beweging te gunnen. Uit een Amerikaanse studie bleek dat kinderen met ADHD rustiger worden als ze een tijdje in een park hebben gewandeld dan wanneer ze ergens anders wandelen. En de Deense universiteit Aarhus concludeerde dit jaar ook dat kinderen die opgroeien in het groen tot 55 procent minder kans hebben om een psychisch probleem te ontwikkelen in het latere leven. Geïnteresseerd in dit onderzoek? Je vindt het onder: Residential green space in childhood is associated with lower risk of psychiatric disorders from adolescence into adulthood