Biodiversiteit
‘Als de bij uitsterft, volgt de mens binnen vier jaar’ Als redacteur bij Buitenstate weet Ilse Kuiper waar ze het over heeft: ze woont al 15 jaar in het groen in een Buitenstate. Naast de nodige (hobby-)dieren, een moestuin en een voedselbos heeft Ilse 4 bijenvolken. Een fascinerende hobby die nauw samenhangt met een optimale biodiversiteit.
In de natuur zijn alle planten en dieren in de juiste omstandigheden broodnodig om de keten in stand te houden. Wanneer soorten verloren gaan, is dat een groot probleem voor andere soorten.
Neem nu insecten. Uit het eerste wereldwijde onderzoek naar insectensterfte gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Biological Conservation bleek dat 40 procent van alle insectensoorten met uitsterven wordt bedreigd. Vooral mestkever, vlinder en de bij zijn in gevaar. Dat bevestigt een studie in Duitsland waar onderzoekers becijferden dat 75% van de vliegende insecten is verdwenen in de afgelopen 27 jaar. Waarnemingen in Nederland geven een vergelijkbaar beeld: een afname van 40-60% voor uiteenlopende insectengroepen in 27 jaar. En die afname verloopt steeds sneller. Daarmee is de natuurlijke balans van de keten verstoord. Want insecten zijn niet alleen opruimers van de natuur, maar zijn zelf voedsel voor veel andere dieren, en sommige soorten zijn essentieel voor de bestuiving van onze groente- en fruitgewassen. Bovendien bestrijden ze elkaar en houden op die manier hun populaties in evenwicht. Niet voor niets zei Einstein al: ‘Als de bij uitsterft, volgt de mens binnen vier jaar.’
Toverwoord biodiversiteit
Dat de landbouwsector als één van de voornaamste oorzaken van het probleem wordt genoemd, is volgens David Kleijn, plantenecoloog van de Wageningen Universiteit, niet verrassend: ‘Als je eerst een divers stuk natuur hebt en je haalt dat weg om een gewas op te zetten, kun je op je klompen aanvoelen dat het met de biodiversiteit in dat gebied achteruit gaat.’ Daarnaast zorgt ook de vervuiling en pesticiden van de landbouwsector voor een groot deel van de insectensterfte.