Door de ogen van een paard
Zij is een begrip in de hippische wereld. Weet als geen ander hoe je een angstige hengst in een trailer krijgt en waarom paarden een hekel aan wispelturige mensen hebben. Paardengedragtrainer Annemarie van der Toorn: “Een paard voelt het meteen als jij stress hebt.”
Waren mensen maar net zo vergevingsgezind als paarden, zegt paardengedragtrainer Annemarie van der Toorn. Zij heeft gewerkt met paarden met riekafdrukken en zweepstriemen. “Toch willen ze iedere keer opnieuw het gesprek met je aangaan. Die openheid, dat onbevangene, dat zit in hun natuur.” Dat komt doordat een paard een kuddedier is. Het overleeft door samen te werken, door samen op te letten. Daarom gaan in een kudde nooit alle paarden tegelijk slapen. Een paar blijven wakker. Als er wat gebeurt, schrikken ze op. Dan gaat er een ‘trilling’ door de grond en schieten de andere paarden overeind. Ze willen weg. Hoe eerder hoe beter, want dat komen ze meer in the inner circle van de kudde, en die is veiliger. “Daarom zijn paarden zo open en gevoelig voor hun omgeving. Ze kijken de hele dag rond: dreigt er gevaar ja, dreigt er gevaar nee, dat is hun leven.”
Zelfreflectie
Annemarie is een begrip binnen de Nederlandse paardenwereld. Ze heeft een vermaard opleidingscentrum, schreef een fikse stapel boeken, geeft les en demonstraties over de hele wereld, en is initiatiefnemer van e-quine.com, een erkende opleiding waar je alles kunt leren over het gedrag van paarden. Communiceren, daar gaat haar werk over, vertelt zij. Mensen wijzen vaak naar hun paard als dat iets doet wat zij niet willen. Maar bij de training van een paard moet je vooral naar jezelf kijken, zegt Annemarie. “Zelfreflectie is het allerbelangrijkste wat je van een paard kunt leren. Je kunt heel stoer doen als je met een paard in de bak staat. Maar dat hoeft slechts een minifractie van jouw stress, frustratie of onvermogen te voelen en hij vertrouwt het niet en gaat in een weigerstand. Een paard houdt niet van discongruent gedrag.”