Groot. Groen. Gezellig. Goed. Hoogtijdagen voor de agrarische kinderopvang
Het is een drukte van belang bij kinderopvang ’t Hummelhûs, die inmiddels uit 2 boerderijlocaties bestaat, waarvan 1 gecombineerd met tuinbouwbedrijf de Natuurtuin in Oudehorne. Hummels Sierdje en Femke aaien vol overgave konijnen en geiten. Loes en Lotje gestoken in vrolijke overalletjes, slaken gilletjes, ze zijn op avontuur in de ontdektuin tussen de boomstammen en keien. Het is een waar kinderparadijs en niet voor niets beleeft de agrarische kinderopvang hoogtijdagen op plekken waar nog ruimte is om te ondernemen: het platteland.
We zijn klein begonnen
Boerderij ’t Hummelhûs (www.thummelhus.nl), opgericht in 2005 door de familie Tel (Theresia, Bert-Yntze, Willem-Teun en Anneke), biedt naast BSO en kinderopvang, zorg op maat voor iedereen. Drie jaar na de oprichting bleek er al ruimte voor een tweede locatie in de buurt: Oldeholtpade, enkele minuten van Wolvega. In de tijd dat ’t Hummelhûs startte, waren er volgens cijfers van LTO (Land en Tuinbouw Organisatie) nog maar 20 agrarische bedrijven met een kinderopvang in Nederland. Dat zijn er nu 265. De omzet in deze branche steeg navenant: van 4 naar 115 miljoen euro per jaar.
Lange wachtlijsten
‘We zijn klein begonnen,’ blikt Theresia Tel terug. ‘Ik stond op een groep met maximaal 6 kindjes, nu zijn er gemiddeld in ’t Hummelhûs 28 kinderen op de dagopvang en 30 op de BSO. Daarnaast bieden we zorg op maat voor kinderen, jongeren, (jong) volwassenen en ouderen. Onze dagbesteding voor ouderen biedt plek aan maximaal 14 ouderen per dag op locatie Oldeholtpade. Op locatie Oudehorne maximaal 12 per dag. Binnen onze bedrijven werken 85 mensen. Maar de wachtlijsten voor opvang blijven lang. Dit terwijl we van het beruchte personeelsgebrek in de branche eigenlijk weinig last hebben, want de gezelligheid en het groen van de boerderij zorgen ook voor een fijne en geliefde werksfeer.’
Want de gezelligheid en het groen van de boerderij zorgen ook voor een fijne en geliefde werksfeer.