Landgoed Burgst
Je verwacht het niet. De weg cirkelt door een jaren tachtig bloemkoolwijk van Breda. Een steenwoestijn van benauwende hofjes en gedecimeerde gazonnetjes. Maar dan ineens rijd je over een sloot een landelijke omgeving binnen. Een flinterrestant van het Landgoed Burgst. Het gelijknamige classicistische landhuis uit 1790 zit verderop verstopt tussen zware eiken en beuken. Langs de aloude dreef staan enkele boerderijen, en in een daarvan wonen Saskia en Sjacco de Vos. Met een prachtig zicht over weiden en bomenrijen.
‘Dit is het’
Nee, zelf hadden ze dit huis nimmer kunnen vinden. Dat heeft hun dochter gedaan. Die surfde geregeld over Funda. Gewoon, voor de leuk. ‘Mam, kom eens, een oude boerderij, die vind je vast leuk’, riep zij op een dag. Saskia: “Ik kijk over haar schouder en denk, dit is het. Niet dat we wilden verhuizen. We woonden prima in Etten-Leur. Maar ik moest het huis gewoon zien. Ik heb van kinds af iets met boerderijen. Heb altijd gedacht, ik ga in een boerderij wonen.”Smoelwerk met gevelankers
Ga maar, zei Sjacco. Met het idee, dan is zij weer gerust, want verhuizen, waarom zouden ze. Maar ja, “dat smoelwerk”, met die lichte steensoort, kruisverband gemetseld, en voorzien van gevelankers en ronde ventilatieroosters. En eenmaal binnen zag Saskia het direct: “Hier kan ik wel wat van maken.” Zij ging popelenthousiast naar huis om direct een tekening te maken. Haar plannen legde zij voor aan aankoopmakelaar Barry Gommers van Buitenstate. “Wij hadden een kritisch oog nodig die vertelde of dit en dat wel of niet kon. Was het huis de prijs van een fikse ingreep waard? Wij zijn geen bouwdeskundige. Je kunt alles incalculeren, als je de risico’s maar weet.”
Wij hadden een kritisch oog nodig.