Eindelijk een huis in het buitengebied. Eindelijk ruimte voor die ene hobby. Roel Ruiter startte in een oude paardenstal in Zundert bierbrouwerij ‘De Drie Heerlijkheden’. Het bier is niet aan te slepen.
Ineen jaren zeventig wijk woonde Roel Ruiter. In Zundert. Met het idee ooit eens buitenaf te wonen. Meer aan de rand van het dorp. “Ik ben gewoon een buiten mens. In een woonwijk voel ik me opgesloten.” Daarom vluchtte hijgeregeld met zijn jachthond Ziva, een Duitse staande korthaar, het huis uit. Richting het buitengebied. “Op de fiets of met de auto, de ruimte tegemoet.”
Na jaren zoeken, vond hij op Funda een goed onderhouden jaren dertig woonhuis. 120vierkante meter. Met een erf van twee volleybalvelden groot. Het ideale plaatje. Rust, tussen de kwekerijen. Aan een doodlopende straat die overgaat ineen onverhard pad, dus ja, louter bestemmingsverkeer. “Als ik de deur uitloop, ben ik binnen honderd meter in het bos.” Het allermooist: het huis was financieel bereikbaar. “In de verkoopprijs zat eerst een weiland bijgesloten. Maar dat had de vorige eigenaar los verkocht, waardoor het huis ineens wel voor ons haalbaar bleek.”
Je woont lekker rustig en dan ga je ineens bierbrouwen.
“In januari 2016 was dat. Ik gingen samen met een vriend Frank Bouw bierproeven ineen kroeg waar ze lokale biertjes op de tap hadden, en ja, zeiden we, dat kunnen wij ook.
Je hebt een eigen bedrijf. Een druk sociaal leven met volleybal en de corso buurtschap, je dacht, die hobby kan er nog wel bij?
“Mijn vrouw vond het prima die bierhobby, maar dan wel thuis. ‘Anders zie ik je nooit meer’.
Ineens stond een bierketel op de keukentafel.
“We zijn begonnen in de bijkeuken met een keteltje van 20 liter, maar daarmee kun je amper twee kratjes bier maken. Stond er na enkele maanden een horecaondernemer op de stoep die zei: ‘Ik heb jullie bier geproefd. Willen jullie geen jubileumbier voor mij brouwen’. Okay, besloten we, maar dan hebben we wel een iets grotere ketel nodig. Daarna kwamen er nog meer horeca ondernemers die ook wilden dat we een biertje voor hen gingen maken.”
En toen?
“Bij ons op het erf stond een oude schuur met paardenstal van elf bij 7 meter. Die hebben we afgebroken en opnieuw opgebouwd. Die ruimte was eigenlijk bedoeld als opslagruimte voor mijn werk als ongediertebestrijder, maar daarin is nu de brouwerij gevestigd. We hebben alles zelf aangelegd. Van de vloeistofdichte vloer en waterdichte wanden tot een gescheiden bezoekersruimte. Ook hebben wede leidingen weggewerkt zodat er geen slangen en dergelijke meer los op de grond lagen.”
Hoeveel liter per week maken jullie?
“Zo’n120 liter per brouwsel. Dat moet eerst een week vergisten, waarna het vierweken in de koelcel gaat om te bezinken en zodat de smaken goed kunnen blenden. Daarna bottelen we het bier, en moet het nog vier weken voor nagisting op de fles.”
Wanneer brouwen jullie?
“Op zondag. Op dinsdagavond zijn we er ook. Aan het bottelen, vergaderen of proeven.”
Wat maakt iemand tot een goede bierbrouwer?
“Trial and error.”
Dat moet je even uitleggen.
“Bier brouwen is niet moeilijk. Het is lastiger tegen jezelf te moeten zeggen: ‘Dit is niet goed. Ik gooi het liever weg’. Wij hebben een jaar lang al ons bier weggegooid. We hebben drie brouwketels en zes lagervaten. In een van die vaten zat een bacterie die we maar niet konden vinden. In onze brouwerij hebben we geenlaboratorium. Dus gingen we rondvragen bij grotere brouwerijen in de buurt. Bij de paters van trappistenbrouwerij De Kievit in Zundert. En bij de brouwmeester van de Scheldebrouwerij in Meer, hier net over de grens.”
Die vonden het prachtig, twee mannen die bierbrouwen in een paardenstal.
“Je moet tegen die mensen durven zeggen: ‘Wij komen er niet uit, willen jullie ons helpen.’ Als jij je zo opstelt, gebeurt dat. Zo werkt dat in het bierwereldje.”
Jullie hebben zes standaardbieren?
“Bier brouwen is niet moeilijk, zei ik, maar twee keer hetzelfde biertje maken is een hel. Het volledige proces moet precies hetzelfde zijn. Anders krijg je heel ander bier. Bij die grote brouwerijen gaat dat allemaal computergestuurd en elektrisch. Wij hebben ook zo’n systeem, maar dan veel kleiner.”
De Drie Heerlijkheden, waar komt die naam vandaan?
“Zundert is ooit ontstaan uit de drie heerlijkheden Zundert-Nassau, Zundert-Hertog en Grootheerlijkheid Wernhout. We zochten in de naam naar iets wat met Zundert heeft te maken. De brouwerij van de trappisten heet De Kievit, hun bier Zundert. Daar wilden we geen gedoe mee. Ach weet je, we hadden niet verwacht dat het zo zou gaan lopen. Het is een uit de hand gelopen hobby.”
Jullie bier is alleen te krijgen in Zundert en omstreken?
“En via de website. Als je langs wilt komen, prima, maar bel vooraf. Vanwege mijn werk ben ik bijna niet thuis.
Eindelijk een huis in het buitengebied. Eindelijk ruimte voor die ene hobby. Roel Ruiter startte in een oude paardenstal in Zundert bierbrouwerij ‘De Drie Heerlijkheden’. Het bier is niet aan te slepen.
Ineen jaren zeventig wijk woonde Roel Ruiter. In Zundert. Met het idee ooit eens buitenaf te wonen. Meer aan de rand van het dorp. “Ik ben gewoon een buiten mens. In een woonwijk voel ik me opgesloten.” Daarom vluchtte hijgeregeld met zijn jachthond Ziva, een Duitse staande korthaar, het huis uit. Richting het buitengebied. “Op de fiets of met de auto, de ruimte tegemoet.”
Na jaren zoeken, vond hij op Funda een goed onderhouden jaren dertig woonhuis. 120vierkante meter. Met een erf van twee volleybalvelden groot. Het ideale plaatje. Rust, tussen de kwekerijen. Aan een doodlopende straat die overgaat ineen onverhard pad, dus ja, louter bestemmingsverkeer. “Als ik de deur uitloop, ben ik binnen honderd meter in het bos.” Het allermooist: het huis was financieel bereikbaar. “In de verkoopprijs zat eerst een weiland bijgesloten. Maar dat had de vorige eigenaar los verkocht, waardoor het huis ineens wel voor ons haalbaar bleek.”
Je woont lekker rustig en dan ga je ineens bierbrouwen.
“In januari 2016 was dat. Ik gingen samen met een vriend Frank Bouw bierproeven ineen kroeg waar ze lokale biertjes op de tap hadden, en ja, zeiden we, dat kunnen wij ook.
Je hebt een eigen bedrijf. Een druk sociaal leven met volleybal en de corso buurtschap, je dacht, die hobby kan er nog wel bij?
“Mijn vrouw vond het prima die bierhobby, maar dan wel thuis. ‘Anders zie ik je nooit meer’.
Ineens stond een bierketel op de keukentafel.
“We zijn begonnen in de bijkeuken met een keteltje van 20 liter, maar daarmee kun je amper twee kratjes bier maken. Stond er na enkele maanden een horecaondernemer op de stoep die zei: ‘Ik heb jullie bier geproefd. Willen jullie geen jubileumbier voor mij brouwen’. Okay, besloten we, maar dan hebben we wel een iets grotere ketel nodig. Daarna kwamen er nog meer horeca ondernemers die ook wilden dat we een biertje voor hen gingen maken.”
En toen?
“Bij ons op het erf stond een oude schuur met paardenstal van elf bij 7 meter. Die hebben we afgebroken en opnieuw opgebouwd. Die ruimte was eigenlijk bedoeld als opslagruimte voor mijn werk als ongediertebestrijder, maar daarin is nu de brouwerij gevestigd. We hebben alles zelf aangelegd. Van de vloeistofdichte vloer en waterdichte wanden tot een gescheiden bezoekersruimte. Ook hebben wede leidingen weggewerkt zodat er geen slangen en dergelijke meer los op de grond lagen.”
Hoeveel liter per week maken jullie?
“Zo’n120 liter per brouwsel. Dat moet eerst een week vergisten, waarna het vierweken in de koelcel gaat om te bezinken en zodat de smaken goed kunnen blenden. Daarna bottelen we het bier, en moet het nog vier weken voor nagisting op de fles.”
Wanneer brouwen jullie?
“Op zondag. Op dinsdagavond zijn we er ook. Aan het bottelen, vergaderen of proeven.”
Wat maakt iemand tot een goede bierbrouwer?
“Trial and error.”
Dat moet je even uitleggen.
“Bier brouwen is niet moeilijk. Het is lastiger tegen jezelf te moeten zeggen: ‘Dit is niet goed. Ik gooi het liever weg’. Wij hebben een jaar lang al ons bier weggegooid. We hebben drie brouwketels en zes lagervaten. In een van die vaten zat een bacterie die we maar niet konden vinden. In onze brouwerij hebben we geenlaboratorium. Dus gingen we rondvragen bij grotere brouwerijen in de buurt. Bij de paters van trappistenbrouwerij De Kievit in Zundert. En bij de brouwmeester van de Scheldebrouwerij in Meer, hier net over de grens.”
Die vonden het prachtig, twee mannen die bierbrouwen in een paardenstal.
“Je moet tegen die mensen durven zeggen: ‘Wij komen er niet uit, willen jullie ons helpen.’ Als jij je zo opstelt, gebeurt dat. Zo werkt dat in het bierwereldje.”
Jullie hebben zes standaardbieren?
“Bier brouwen is niet moeilijk, zei ik, maar twee keer hetzelfde biertje maken is een hel. Het volledige proces moet precies hetzelfde zijn. Anders krijg je heel ander bier. Bij die grote brouwerijen gaat dat allemaal computergestuurd en elektrisch. Wij hebben ook zo’n systeem, maar dan veel kleiner.”
De Drie Heerlijkheden, waar komt die naam vandaan?
“Zundert is ooit ontstaan uit de drie heerlijkheden Zundert-Nassau, Zundert-Hertog en Grootheerlijkheid Wernhout. We zochten in de naam naar iets wat met Zundert heeft te maken. De brouwerij van de trappisten heet De Kievit, hun bier Zundert. Daar wilden we geen gedoe mee. Ach weet je, we hadden niet verwacht dat het zo zou gaan lopen. Het is een uit de hand gelopen hobby.”
Jullie bier is alleen te krijgen in Zundert en omstreken?
“En via de website. Als je langs wilt komen, prima, maar bel vooraf. Vanwege mijn werk ben ik bijna niet thuis.
Eindelijk een huis in het buitengebied. Eindelijk ruimte voor die ene hobby. Roel Ruiter startte in een oude paardenstal in Zundert bierbrouwerij ‘De Drie Heerlijkheden’. Het bier is niet aan te slepen.
Ineen jaren zeventig wijk woonde Roel Ruiter. In Zundert. Met het idee ooit eens buitenaf te wonen. Meer aan de rand van het dorp. “Ik ben gewoon een buiten mens. In een woonwijk voel ik me opgesloten.” Daarom vluchtte hijgeregeld met zijn jachthond Ziva, een Duitse staande korthaar, het huis uit. Richting het buitengebied. “Op de fiets of met de auto, de ruimte tegemoet.”
Na jaren zoeken, vond hij op Funda een goed onderhouden jaren dertig woonhuis. 120vierkante meter. Met een erf van twee volleybalvelden groot. Het ideale plaatje. Rust, tussen de kwekerijen. Aan een doodlopende straat die overgaat ineen onverhard pad, dus ja, louter bestemmingsverkeer. “Als ik de deur uitloop, ben ik binnen honderd meter in het bos.” Het allermooist: het huis was financieel bereikbaar. “In de verkoopprijs zat eerst een weiland bijgesloten. Maar dat had de vorige eigenaar los verkocht, waardoor het huis ineens wel voor ons haalbaar bleek.”
Meer verhalen lezen?
Buitenstate inspireert je graag over het buitenleven. Vul je naam en e-mailadres in.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Bedankt voor je aanmelding! Je blijft vanaf nu op de hoogte van exclusieve en gepersonaliseerde Buitenstate updates!
Oeps! Er ging wat mis bij het versturen van het formulier.
Eindelijk een huis in het buitengebied. Eindelijk ruimte voor die ene hobby. Roel Ruiter startte in een oude paardenstal in Zundert bierbrouwerij ‘De Drie Heerlijkheden’. Het bier is niet aan te slepen.
Ineen jaren zeventig wijk woonde Roel Ruiter. In Zundert. Met het idee ooit eens buitenaf te wonen. Meer aan de rand van het dorp. “Ik ben gewoon een buiten mens. In een woonwijk voel ik me opgesloten.” Daarom vluchtte hijgeregeld met zijn jachthond Ziva, een Duitse staande korthaar, het huis uit. Richting het buitengebied. “Op de fiets of met de auto, de ruimte tegemoet.”
Na jaren zoeken, vond hij op Funda een goed onderhouden jaren dertig woonhuis. 120vierkante meter. Met een erf van twee volleybalvelden groot. Het ideale plaatje. Rust, tussen de kwekerijen. Aan een doodlopende straat die overgaat ineen onverhard pad, dus ja, louter bestemmingsverkeer. “Als ik de deur uitloop, ben ik binnen honderd meter in het bos.” Het allermooist: het huis was financieel bereikbaar. “In de verkoopprijs zat eerst een weiland bijgesloten. Maar dat had de vorige eigenaar los verkocht, waardoor het huis ineens wel voor ons haalbaar bleek.”
Meer inspiratie?
Buitenstate deelt met liefde verhalen over het buitenleven. Laat je gegevens achter.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Je woont lekker rustig en dan ga je ineens bierbrouwen.
“In januari 2016 was dat. Ik gingen samen met een vriend Frank Bouw bierproeven ineen kroeg waar ze lokale biertjes op de tap hadden, en ja, zeiden we, dat kunnen wij ook.
Je hebt een eigen bedrijf. Een druk sociaal leven met volleybal en de corso buurtschap, je dacht, die hobby kan er nog wel bij?
“Mijn vrouw vond het prima die bierhobby, maar dan wel thuis. ‘Anders zie ik je nooit meer’.
Ineens stond een bierketel op de keukentafel.
“We zijn begonnen in de bijkeuken met een keteltje van 20 liter, maar daarmee kun je amper twee kratjes bier maken. Stond er na enkele maanden een horecaondernemer op de stoep die zei: ‘Ik heb jullie bier geproefd. Willen jullie geen jubileumbier voor mij brouwen’. Okay, besloten we, maar dan hebben we wel een iets grotere ketel nodig. Daarna kwamen er nog meer horeca ondernemers die ook wilden dat we een biertje voor hen gingen maken.”
En toen?
“Bij ons op het erf stond een oude schuur met paardenstal van elf bij 7 meter. Die hebben we afgebroken en opnieuw opgebouwd. Die ruimte was eigenlijk bedoeld als opslagruimte voor mijn werk als ongediertebestrijder, maar daarin is nu de brouwerij gevestigd. We hebben alles zelf aangelegd. Van de vloeistofdichte vloer en waterdichte wanden tot een gescheiden bezoekersruimte. Ook hebben wede leidingen weggewerkt zodat er geen slangen en dergelijke meer los op de grond lagen.”
Hoeveel liter per week maken jullie?
“Zo’n120 liter per brouwsel. Dat moet eerst een week vergisten, waarna het vierweken in de koelcel gaat om te bezinken en zodat de smaken goed kunnen blenden. Daarna bottelen we het bier, en moet het nog vier weken voor nagisting op de fles.”
Wanneer brouwen jullie?
“Op zondag. Op dinsdagavond zijn we er ook. Aan het bottelen, vergaderen of proeven.”
Wat maakt iemand tot een goede bierbrouwer?
“Trial and error.”
Dat moet je even uitleggen.
“Bier brouwen is niet moeilijk. Het is lastiger tegen jezelf te moeten zeggen: ‘Dit is niet goed. Ik gooi het liever weg’. Wij hebben een jaar lang al ons bier weggegooid. We hebben drie brouwketels en zes lagervaten. In een van die vaten zat een bacterie die we maar niet konden vinden. In onze brouwerij hebben we geenlaboratorium. Dus gingen we rondvragen bij grotere brouwerijen in de buurt. Bij de paters van trappistenbrouwerij De Kievit in Zundert. En bij de brouwmeester van de Scheldebrouwerij in Meer, hier net over de grens.”
Die vonden het prachtig, twee mannen die bierbrouwen in een paardenstal.
“Je moet tegen die mensen durven zeggen: ‘Wij komen er niet uit, willen jullie ons helpen.’ Als jij je zo opstelt, gebeurt dat. Zo werkt dat in het bierwereldje.”
Jullie hebben zes standaardbieren?
“Bier brouwen is niet moeilijk, zei ik, maar twee keer hetzelfde biertje maken is een hel. Het volledige proces moet precies hetzelfde zijn. Anders krijg je heel ander bier. Bij die grote brouwerijen gaat dat allemaal computergestuurd en elektrisch. Wij hebben ook zo’n systeem, maar dan veel kleiner.”
De Drie Heerlijkheden, waar komt die naam vandaan?
“Zundert is ooit ontstaan uit de drie heerlijkheden Zundert-Nassau, Zundert-Hertog en Grootheerlijkheid Wernhout. We zochten in de naam naar iets wat met Zundert heeft te maken. De brouwerij van de trappisten heet De Kievit, hun bier Zundert. Daar wilden we geen gedoe mee. Ach weet je, we hadden niet verwacht dat het zo zou gaan lopen. Het is een uit de hand gelopen hobby.”
Jullie bier is alleen te krijgen in Zundert en omstreken?
“En via de website. Als je langs wilt komen, prima, maar bel vooraf. Vanwege mijn werk ben ik bijna niet thuis.